dilluns, 25 de març del 2013

previsions de Campanya

 
Acaba de començar la primavera i el fred sembla que comenci a esvair-se, però li costa.

A inicis de 2012 internament es parlava del conflicte amb els bombers voluntaris, de que segurament es contractarien pocs auxiliars Forestals, que els helicòpters els veuríem en foto i que hauriem de pregar per a que no passés res.

L'any passat per aquestes dates ja havíem tingut un grapat d'incendis forestals (principalment els simultanis del 8 de març) que van fer saltar multitud d'alarmes i tota la previsió se'n va anar a norris. Amb l'incendi de Rasquera (maig) ja va ser el punt d'inflexió definitiu. Des d'aquell moment es va decidir reforçar tota la campanya amb la contractació d'un nombre semblant al de l'any anterior d'auxiliars forestals, helicòpters i resta de mitjans de suport.
extret del Servei Meteorològic de Catalunya
Aquest any l'hivern ha estat cru. Hem tingut de tot. El fred va entrar tard, després va nevar a mig Pirineu i la sequera s'anava acumulant. Ja a finals de febrer i març ha anat plovent, a uns llocs més que altres, i tothom està content per la bona nevada acumulada aquestes últimes setmanes a gran part del Pirineu. Cert és que a les serralades prelitorals també han caigut un bon grapat de litres o hi ha arribat la neu. El que passa però és que aquest any ha tornat a ser un hivern ventós, que ha anat secant ràpidament la superfície.
extret del Servei Meteorològic de Catalunya
De moment, i ho dic amb veu baixa, sembla que si la cosa no canvia (no hem tingut incendis "importants" aquest hivern) la Campanya pinta normal. Ep, que cada any ens ensenyen fotos i vídeos d'Austràlia (si el seu "estiu" és dolent, aquí també hauria de ser-ho). Això la veritat no ho sé gaire be, i no perdré massa temps a interpretar mapes i fer previsions, quan això ja ho fa altra gent (SMC). Ei, que a Lleida i a la zona Central no ha plogut! Tranquils, si plou a Girona, a Tarragona i al Garraf ha plogut arreu i estarem tranquils, que la resta no existeix. Catalunya acaba a La Panadella i a Pont de Vilomara.

En tot cas si que dóna la impressió que aquest estiu si es compliran les previsions operatives de pocs mitjans addicionals a l'operatiu de bombers. Pocs forestals contractats, helicòpters els mínims (tampoc crec que en facin falta tants), segurament ja no es llogaran vehicles per transport (pel que s'utilitzaven tampoc és que els enyorem...), hi haurà guàrdies d'estiu? Els Professionals podrem recuperar lleugerament la nostra butxaca fent les tres guàrdies addicionals d'estiu? I els Voluntaris? Podran obrir els seus parcs sota una bossa d'hores per obrir-los? ... complicat, aquestos dels vestits i corbata ens tenen més que retallats (a nosaltres, ells no)
També caldrà veure com es planteja la campanya a nivell de camions. Si aquest hivern hem tingut problemes amb els camions, que farem quan calgui reforçar els parcs de professionals? Altra cop ens portaran vehicles dels parcs de voluntaris? Espero que aquest any a Lleida ens arribi alguna cosa millor que l'any passat. Ja hem perdut un camió forestal, suposo que en vindrà un per sortida forestal i si hi hagués una segona esquadra (que dubto) en faria falta un segon, i ja no sé d'on vindria.

Be, de moment tot és especulació, però no falta gaire per saber com anirà. Estem a Setmana Santa i en un mes ho sabrem. Llavors reprendré el tema.

1 comentari:

Jose Parada ha dit...

No està malament la especulació que fas...tot i que s'ha dir que el govern ja ha dit que retallara moltissim en la campanya en comparació a l'any passat...També dir que el tema dels camions almenys a la REMN també està fotut! no se quants camions que estan de baixa (perque son de segona sortida o s'ha de fer alguna reparacio , que no s'utilitzen gaire) i aixi no pagar seguros del vehicle ni res. aixo si, que per la campanya els tornaven a donar d'alta...en quin estat? a mes a mes d'estar parats uns quants mesos.. veurem com va..


Estaré pendents de l'article que reprendrà aquest tema!

Salut!!!

Jose Parada