dilluns, 12 de febrer del 2024

sembla que canviarem l'autoescala

Aquesta setmana a Lleida ens ha arribat una joguina nova. Bé, la mateixa que ara fa un any ja ens varen ensenyar. L'escala nova, que ens arriba amb alguns milers de kilòmetres fets. Va venir de Cerdanyola, hi va tornar, va anar a altres parcs a fer la formació, després encara havia d'anar a Madrid. Un cop revisada la programació i equipada a full (encara hi falta alguna eina) va tornar a Cerdanyola per, finalment dimecres passat, anar-la a buscar per tenir-la no sabem quant temps en proves-practiques fins que algun il·luminat, des del seu despatx, decideixi que ja som aptes per manipular aquesta bèstia en serveis urgents.
Evidentment cal felicitar la casa per aconseguir renovar els vehicles. Però portaven més de 15 anys amb ella i la Metz actual anirà a un altre parc (Tàrrega si no tinc mal entès). Allí viurà una segona vida. Més calmada. Fins ara, quan se'ns espatllava, venia la de Balaguer, autoescala que treballa infinitament molt menys. I quan arriba aquí ens adonem que bascula menys, fimbreja menys, tota la manipulació fina de la cistella és suau (i no brusca com la nostra). És simplement la realitat d'un vehicle amb moltes hores de treball que ha anat perdent part del seu encant. Era una màquina molt fina, que et permetia acostar a un balcó d'un 6è apostant-la molt propera a la barana. Ara aquesta maniobra és molt més basta. Com deia. Ha perdut aquesta suavitat que inicialment tenia. Les reaccions d'inici de maniobra o aturar-la tenen un decalatge. Fent més complicat acostar-la a un balcó. Evidentment a la de Balaguer això no passa. Porta molts menys serveis i moltes menys hores de treball. Vés que la meitat de les que porti no siguin nostres...
Doncs bé, les properes setmanes començarem a passejar la nova bèstia per Lleida. Dóna la mateixa alçada, 32m. Amb la millora que el primer tram (el de la cistella) bascula de forma independent, maniobra que la Metz no permetia. S'incorpora una càmera tèrmica que s'acobla a la cistella, ara podrem tenir imatges aèries sense dron. On? Ni idea.
De fet, l'han portat per poder-la incorporar en breu. Però hi ha un grapat d'estris nous. A més de la càmera hi destacaria el matalàs per a que si algú es tira pel balcó no tingui conseqüències tant nefastes com fins ara. Fet que ens havia passat en més d'una ocasió. També incorpora tot de màquines tipus taladradora a bateria i fins i tot una motoserra a bateria. Tot i això, entrar pels balcons es fa millor amb una petita palanca o si ho fem per la porta ja tenim un maletí específic "made in Lleida".
Ara només caldrà esperar que quan l'emplacem o la recollim no doni els problemes de sensors que sovint patíem amb la Metz. Que això sí ho tenia. Poc a poc i una cosa darrera l'altre.

Doncs bé, ja us aniré posant al dia de la nova màquina. I aviat la formació de la resta de joies de la corona que ens vindran a Lleida.