dilluns, 2 de maig del 2022

El sistema anti social de bombers

Aprofitant que avui és 1 de maig (sempre hi ha un dia en que s'escriuen els posts), donava tombs a què us podia explicar relacionat amb bombers i el dia de la mare o el dia dels treballadors. Tinc auto-prohibit fer sindicalisme des d'aquesta plataforma, no és el lloc. Aquí només faig propostes i crítiques a tot allò que crec que cal canviar, però sense cap caire "laboral", tot i que sent 1 de maig potser tocaria. Doncs no, avui parlaré de dones, més concretament de bomberes mares.

Perquè la casa s'omple la boca amb la feminització del cos, que han d'entrar moltes dones, que cal reservar places per aconseguir-ho, que amb el ritme dels últims anys això no ho aconseguiríem fins al segle que ve. I potser si que cal afavorir l'entrada de dones, noies, mares i perquè no, alguna àvia. Però també cal posar els mitjans per a que siguin com la resta. I m'explico.

Repassant les estadístiques de percentatge de persones presentades i aprovades no hi ha pràcticament diferència entre sexes respecte la proporció d'èxit. El problema el tenim quan no hi ha gaires noies (dones, mares i àvies) que es presenten a bomber. Però, i això no ho diu l'estadística, si hi ha gran diferència entre aspirants pares i aspirants mares. També els "futurs" pares no tenen problemes en fer una oposició, però una aspirant embarassada no pot fer ni les físiques ni el Curs Bàsic. I aquí ja tenim la primera diferència. En tot cas hi pot haver una reserva de nota  per a la propera oposició, però clar, d'un any per l'altra possiblement el cos ni encara estigui a lloc o si fas alletament segurament no se't permeti una dispensa horària per a donar pit, tampoc biberó, al nouvingut. Així que aquí comencen els problemes.

Fer el Curs Bàsic per una mare ja és en si un problema familiar, logístic i sobretot de conciliació familiar. Però després ve quan ja estàs al parc. La baixa de maternitat (la de paternitat comporta el mateix) no permet fer la formació obligatòria anual, ni pots passar la revisió mèdica. Simplement perquè estàs de baixa. En conseqüència les mares (i alguns pares) comencen a quedar enrere respecte als que no tenen nadons al seu càrrec.

Posteriorment, i sempre que agafes una reducció de jornada, aquesta comporta no poder realitzar hores extra (que sembla del tot coherent). Si has de reduir l'horari per a tenir cura d'un nadó, un familiar malalt o qualsevol altra circumstància, el més normal és que el temps lliure el dediquis a aquesta persona o simplement aprofitis per cuidar-te (tots sabem que quan tens algú malalt a casa l'últim que es cuida és el cuidador) i no a fer guàrdies extra. Aquest fet però, s'acaba girant en contra (segons qui ho interpreta) perquè hi ha activitats amb horaris conciliadors, que sovint no es poden fer perquè estan pensats per a generar hores extra quan la compensació horària no és possible.

Hi ha activitats, com la difusió de la prevenció a escoles i associacions, que no poden generar hores, simplement les restes del teu horari. I això està escrit així. Però n'hi ha d'altres que el que diu, és que et lliuren de la guàrdia i quan no en tens se't paga en hores extra. I aquí és quan venen els problemes. Com qualsevol llei que té massa lletra. És tant estricte i meticulosa que no deixa lloc als canvis lògics i coherents que faciliten la pròpia aplicació. Grups com el GROS, GRIT i GREC tenen la particularitat de funcionar de manera diferent a la resta. Una setmana de pre-activació (sense guàrdia real al parc) comporta la compensació de dues guàrdies, que són les que no es poden realitzar aquella setmana. Però si només hi ha programada una, la segona es cobra en hores. I aquí el problema. Qualsevol bomber o bombera que tingui una reducció d'horari no pot generar hores extra. Llavors què passa amb les mares i pares amb crios petits?

La solució més senzilla és que no poden estar en aquests grups, perquè no poden generar hores... uffff, quin sistema més enrevessat. Mira que és fàcil amb 67 guàrdies que tenim en tot l'any, es podria compensar qualsevol altra dia. Doncs no. Sembla que això com no està escrit, no es pot fer. Només pots compensar les hores de la setmana afectada (i els dies immediatament anteriors i posteriors). Veus? Les lleis, normes i circulars tenen massa lletra.

Doncs això, que avui és el dia de la mare, el dia del treballador i que la primavera sembla que comença a agafar volada. No us estresseu, preneu el sol i gaudiu de la vida, que ja veieu que la casa, per molt "feminista" que vulgui aparentar, només mira el seu melic. ✊