dilluns, 30 de desembre del 2019

El Cap d'Any de l'esperança

Sembla que arribem a la fi del dia de la Marmota
Sabeu què és el més fotut d'escriure sobre Bombers cada setmana i al llarg de 9 anys de forma ininterrompuda? Que veus que la gran majoria de coses que he escrit i predit s'han complert. Tant de bo m'hagués equivocat. Realment hem estat i encara estem MOLT malament. I llegint l'històric de posts te n'adones.

Us escrivia ara fa 9 anys... 
30/12/2010:
-La gran herència convergent a Bombers foren els parcs que la majoria queien a trossos i semblaven cases de la por i una flota de camions de més de 16 anys ! (parlava dels Comets i Egipcis).
-Amb lo complicada que pot ser la nostra feina i hem de venir constipats, mig coixos o amb algun que altre cop (fet al servei o no), perquè amb dos dies de baixa et deixen sense el complement de tot l'any, quan nosaltres ja hem perdut tot un matí amb la revisió mèdica, un altre amb la cursa dels collons i dos matins més amb la formació de les INTs.
-Rentings que s'han allargat, cascs que ja tenen els seus dies, més de 10 anys (això i el nou vestit d'intervenció ho van fer be els convergents)...

En la següent predicció em vaig equivocar, i de molt!
1/1/2013: Després dels dos últims consellers (Puig i Saura) que realment han aportat poc en la millora del Cos, crec sincerament que tot i la crisi econòmica hi haurà un canvi de rumb en la nostra conselleria.

Aquí es va complir la segona predicció, igual de dolenta que la primera, de fet, encara ens l'estem traient de sobre...
1/1/2014: Espero que els negociadors del sindicat no caiguin a la trampa d'haver de triar entre una opció (interins) o l'altra (160h per tots), perquè caurien de quatre grapes a la trampa. Ni una ni l'altra són bones.

6/1/2014: Actualment el Cos de Bombers necessita ordre i necessita seny. I tal com estan les coses durant el 2014 no serà possible. Les relacions entre les comandaments de més alta graduació, que son els 4 o 5 de dalt de tot, junt amb els dirigents polítics de la nostra Direcció General, estan tancats en una croada de fer-nos claudicar en les seves obstinacions, i això a més de ser un gran error farà que cada cop hi hagi més mala maror.
29/12/2014: Ara, què ens espera? De moment durant el 2015 ens espera navegar sense rumb, patint les tempestes de les planificacions horàries, vehicles amb manteniments més que justets, material cada cop amb menys possibilitats de ser renovat... Fa un any ja parlava del "nou" vestit de bombers. Aviat ja serà vell. Em sembla que durant el 2015 tampoc el veurem. Potser si que arribarà la jaqueta forestal... 6 anys després d'Horta, quins collons.

4/1/2016: Així que si hi ha torns coixos pot ser per dues raons. Perquè la casa no ha posat els efectius humans necessaris o perquè el sistema de planificació no funciona (més si es fa a base de treure festes al personal).

26/12/2016: Tenim pendent l'oposició a caporal i sergent i la de tècnics... Però em sembla que tal i com està tot el que cal omplir primer és el parcs de gent, no sigui que aviat no quedi cap casc groc i tothom vulgui manar. Així que sóc del parer de dedicar tots els recursos possibles a convocar un parell d'opos per al 2017 i que entrin de cop 300 bombers (ja al 2018) que bona falta ens fa a tots plegats.

2/1/2017: -Respecte la "nova" promoció de 2017: I s'incorporaran, a la tardor? Però 125 bombers per 70 parcs sembla una broma. Amb la majoria de parcs que ens manca de un o dos per torn i la provisió a dos anys de jubilacions, el panorama que tenim per davant aquest 2017 és molt decebedor.
2/1/2018: 
-Actualment els aproximadament 150 bombers nous estan tapant forats! No han ocupat places noves, només intenten minimitzar la catàstrofe d'un servei de bombers que no té prou bombers, ni de professionals ni de voluntaris.
-També serà l'any d'un nou sots-director general operatiu, l'actual se'ns jubila. Segurament ha estat més llest que l'anterior, a mi al menys em deixa sensació d'haver fet alguna cosa positiva, però la imposició i la manca o poca capacitat de diàleg també ens queda als que estem als parcs, a les reunions i que ens preocupa la millora tant del col·lectiu com del propi servei.
31/12/2018:
-Arribem a l'últim dia de 2018, i toca fer resum de l'any. Només té un qualificatiu: ANNUS HORRIBILIS.
-És l'any en que finalment hem pogut saber (en realitat confirmar) que no només ens manca personal, vehicles, renovar parcs, comprar nou vestuari (per renovació i per millora de la roba actual), sinó que a més hem sabut que no s'havia fet per manca de recursos i segurament per mala gestió. Ja que si has de fer tot això has de dedicar alguna partida pressupostària a fer-ho, però és que no n'hi havia cap!
-La nova direcció s'ha trobat en que ni hi ha ni pot haver-n'hi. No s'han invertit els més de 200 milions d'Euros promesos...

Tot això em fa posar la pell de gallina i les mans al cap!!!
Realment ara entenc perquè alguns "jefes" que m'he anat trobant aquests últims 9 anys (i sempre en la intimitat) m'han dit que seguís escrivint que anava bé.

Aquest cop, i ni que sigui només per canviar la dinàmica d'aquests 9 anys, però realment és que ho crec així, vull parlar bé del Cos de Bombers.
La nova direcció ha donat un aire nou al Cos de Bombers. Ara no és moment de dir si molt o poc millor, però MILLOR si. És indiscutible que tenir un Pla com el 2025 pretén millorar de forma inequívoca el Cos de Bombers. Evidentment depèn d'un pressupost que venim arrossegant des de fa alguns anys, però que per fi sembla que les coses comencen a canviar. Ja tenim al parc i fent pràctiques els nois i noies de la oposició de 2019, ha estat publicada una segona convocatòria de 250 bombers més (19-2), tenim en marxa la oposició de caporals i sergents (en la de sots-oficials no hi crec, és més burocràtica), La compra de 92 (o els que siguin) nous camions també ha estat licitada i ja estan en fabricació.
També es compren un grapat de vehicles lleugers... no entenc d'on surten els diners, perquè fins ara no es feia res d'això i tampoc hi havia els diners. Organitzativament les coses van canviant. Les guàrdies estan estructurades d'una manera molt més vertical. Ara ja no acaba tot en el Cap de Guàrdia i una Sala Central que no sabíem quina funció tenia. Ara tenim comandaments i estructura de comandament des del servei més petit fins al més bèstia que ens puguem imaginar. (Bueno, seguim sense comandaments als parcs, però en poc temps se'ns arregla).

Llàstima que tinguem alguns problemes sobre la taula i sense vies de solució (que segur que hi és, però la política és molt dolenta). Però com us he d'escriure el 6 de gener, allí us faré la meva tradicional carta als Reis.

Fins llavors, espero que aneu paint els torrons, destil·lant el cava i els licors de les vostres venes i seguir amb la il·lusió d'un Any Nou, que potser no serà un any tant dolent com aquests últims 9 de Bloc d'unpobrebomber".