dilluns, 5 d’agost del 2019

Els alertants que ens alerten d'una alerta

Hola, 112 telèfon d'emergències, díguim en què el podem ajudar?
Si, hola, "sóc l'alertant", és que vaig per la carretera amb el cotxe i, en lloc de mirar la carretera, mirava el paisatge. I de pas truco pel mòbil, perquè per trucar per una emergència si puc fer-ho mentre condueixo, oi?...
I així comença una trucada típica de les que ens activa als bombers.

L'alertant és aquell ésser curiós, bon samarità, que avisa d'alguna cosa que desconeix, que li sembla estranya, i que com ignora si és un perill o no, decideix trucar i avisar. Vaja, l'alertant de tota la vida.

I aquí és quan hem de fer diverses diferenciacions... aquell alertant que està a casa avorrit i que mira per la finestra, el que va amb el cotxe i no té clar per on circula, i aquell que tot i ser personal d'emergències (també hi ha bombers aquí) avisa de quelcom sense tenir una base certa.
Per una banda hauriem d'entendre a tot aquell alertant forani que veu una fumerola en un lloc que desconeix, perquè és el primer cop que hi passa i per tant no és conscient que a la primavera els pagesos cremen la poda i preparen el camps. Per tant és l'època en que aquest tipus d'alertant predomina. Generalment són serveis que un cop hi arribes comproves la crema controlada o una zona delimitada pel pagès sense perill (perquè hi ha una franja de seguretat sense vegetació). Acostumen a ser sortides a serveis previsibles, perquè l'estacionalitat ens marca i que sovint els bombers que hi anem en camió pensem (encertadament o no) que caldria filtrar i triar les trucades per evitar sortides a llocs indefinits i que la veracitat de l'emergència i perill són molt baixes. Aquí hi podem trobar des de l'alertant que per l'autopista veu un fum al fons entre dos punts quilomètrics, fent que la recerca de la fumerola perduda sigui com trobar una agulla en un paller. De vegades això passa a la nit, i cal trobar una llum a l'horitzó. El cas més bèstia (i que alguns ja heu escoltat) és quan finalment va aparèixer la lluna darrera una muntanya i que donava una bona resplandor (Si, jo he anat a apagar la lluna).
També tenim aquell alertant que des de casa (i per tant hauria de conèixer el seu territori i també veïnat) ens avisa que veu foc a l'altra costat del poble, allí lluny després del parc, o simplement que veu foc a casa d'un veí (sigui a la terrassa o a dins de casa). Aquí també tenim un nombre baix d'encerts (ep, que de vegades l'encerten) trobant-nos veïns que tenen una barbacoa a la terrassa, cremes controlades, pols d'un vehicle que passa per un camí i de vegades algú que se li ha cremat el dinar i simplement obre la finestra per a que ventili.
Finalment el pitjor, és aquell que tot i patir les conseqüències de molts alertants també fa d'"alertant" i envia a camions de bombers i ambulàncies a bestieses similars a les que us he descrit abans. En aquest cas dic bestiesa, pel simple fet que algú que treballa en emergències hauria de assegurar-se que el perill realment és una emergència, urgència o alguna cosa pitjor. Algú que treballa en emergències hauria de parar el cotxe, desviar-se per comprobar i si pot ajudar a resoldre l'emergència. Algú que treballa en emergències hauria de saber la diferència entre una sospita a una evidència i per tant quan només és sospita arribar a evidenciar que efectivament algo passa.
Podem avisar d'olor de fum. I tant! No seria el primer aparcament de cotxes que té l'extractor aturat (intencionadament) i després de posar en marxa un cotxe vell el fum envaeix l'espai. Després arriba algú que no entén de cotxes (no passa res) i creu que potser hi crema un cotxe o que alguna cosa ha passat. Aquest, tot i aparentar ser un servei "tonto" no ho és. L'acumulació de fums, la disminució d'oxigen, la presència de monòxid de carboni pot crear una atmosfera tòxica i provocar un dany major.
L'alertant hauria de servir per trobar perills reals, sempre ens podem equivocar, però no poden crear el perill de posar camions de bombers i altres vehicles d'emergència a la carretera i carrers de les ciutats amb sirenes i llums prioris passant semàfors en vermell, saltant-nos stops o esquivant vehicles a la carrera mentre intentem adelantar-los.

De tota manera no deixeu de ser alertants. Quan l'encerteu sou els millors veïns del món, els millors conductors o els millors observadors.

Avui és el primer post d'estiu, una mica desenfadat i amb un pèl d'humor, però no cregueu que l'alertant sigui cosa de broma, ens dona més feina de la que us penseu.