dilluns, 1 d’octubre del 2018

Per un futur del Cos de Bombers

Aquest va ser el meu primer escut de bomber de la Gene
Ha acabat la setmana amb un parell de temes candents, per una banda hi ha el tema de la negociació de nous acords laborals... la veritat és que de moment la cosa no pinta be en quant a trobar un acord a curt termini i farà falta molta paciència (i aquest cop no penso dir absolutament res). L'altra tema, i és prou coneguda la meva opinió, seria que per fi es comencen a moure fitxes en quant a que potser no tots els incendis els hauriem d'apagar. No donaré detalls tampoc, no em correspon a mi fer-ho. El que si que tinc clar és que cal d'una vegada per totes definir les diferents condicions per a poder "deixar cremar" un incendi. "Deixar cremar" vol dir gestionar moltes coses, controlar condicions meteo,  l'evolució del foc, preveure la seva evolució i fer monitorització per comprovar que es compleix aquest pla... i  un grapat de factors més.
Però amb això no solucionem els problemes d'arrel del Cos de Bombers. Els problemes els tenim a molts fronts. Per una banda seguim esperant noves convocatòries de personal, les quals ens permetran assumir amb millors condicions les guàrdies. Disposar de més personal als parcs no és res més que assegurar la millor resposta possible a la gran diversitat de serveis que fem.

Actualment, i és així des de gairebé sempre, a l'estiu es contracta gent, auxiliars forestals, mitjans aeris, personal de reforç a les sales de control, augment de guàrdies a l'estiu dels mateixos bombers, impossibilitat de fer festes en funció de l'evolució del risc d'incendi, personal de taller radio, personal sanitari de suport, conductors per a logística, magatzem i comandaments, i un grapat de mitjans més que farien aquest post infumable.
Per tant amb un augment real de la plantilla no només ajudaríem a mitigar les mancances de l'estiu, tot i que s'hauria de continuar contractant gent i mitjans, sinó que l'augment de la durada de la Campanya forestal en anys de sequera seria menys traumàtica ja que la base en personal ja estaria reforçada. I no només això. serveis com els d'aquests dies amb multitud de gent buscant bolets, els muntanyencs de tardor (que els agafa el fred del vespre en cas d'incidència), els incendis de xemeneia que ens venen en poques setmanes (just a 1 setmana de l'arribada del fred), els incendis de teulades del Pirineu un cop començada la temporada d'esquí i molts i molts altres tipus de serveis estacionals, es veurien gratament millorats en quant a resposta ja que la casa disposaria de més personal disponible.
Una de les coses que ens impedeix augmentar el nombre de parcs de bombers són els costos d'estructura. Compra i construcció de parcs, costos d'electricitat, aigua, gas, telèfon, etc fan que sigui pràcticament impossible obrir un parc nou. I tampoc serveix aprofitar l'estructura dels parcs de bombers voluntaris. No son el mateix. L'exemple el tenim al parc de Pont de Suert. Aquest ha funcionat durant molts anys com a parc de bombers voluntaris, per tant no és un "lloc de treball" i no havia de complir els condicionants legals de ser-ho. Per entendre's, molts hem estat en parcs d'estiu que no complien ni per a ser un humil habitatge, però que per la temporalitat d'ús i horari eren vàlids per a fer-hi les 90 guàrdies d'una campanya forestal. Doncs això, amb millors condicions passa als parcs de bombers voluntaris.

Pont de Suert només ha fet que visualitzat aquest fet. El parc com a caserna temporal ha estat un lloc fantàstic. Com a lloc de treball per a estar-hi 24h i 365 dies no ho és. Hi ha problemes de sectorització, d'ergonomia, etc. I és totalment reproduïble a la majoria de parcs de bombers voluntaris. No us escandalitzeu, actualment hi ha alguns parcs de voluntaris millors que parcs de professionals com els de Tarragona, Reus, Mataró, etc...
4 + 4 + 2 + 4 + 2 =16 bombers son els necessaris per fer la sortida complerta amb cada un dels camions. A l'H son 8 de guàrdia.
La solució per tant no està en obrir nous parcs, sinó en reforçar els actuals, i a la RELL també. I reforçar no vol dir posar un o dos bombers més per torn. Reforçar vol dir posar una altra "sortida complerta" als actuals parcs. Perquè no doblar el personal de guàrdia de Tremp o de Sort? Això et permet tenir personal per a enviar-lo a ajudar a qualsevol altra parc a totes les sortides sense haver de deixar orfe de bombers un parell de comarques. De fet l'actual sistema en xarxa funciona si només hi ha una sola necessitat de servei. A la REG també passa el mateix. Ells el que tenen son molts parcs, gran cobertura de territori però amb molt poc personal. I perquè no ho pensem al revés?
El futur no passa per un gran desplegament amb poc personal, perquè un segon servei ens desmunta tot l'operatiu. El futur passa  per tenir una organització capaç de donar resposta a un segon servei. I això perquè?
1- Perquè ens assegura donar una resposta suficient al primer dels serveis. Ja sigui un boletarie, incendi d'habitatge o de teulada, accident de transit o un incendi forestal. Sense haver de pensar en si surt el parc X i deixem més de 100km lineals sense cobertura d'un parc de bombers.
2- Perquè en cas d'un nou servei serem capaços de donar idèntica resposta al primer. I si és un accident podrem enviar 5 bombers, un furgó, un camí d'aigua, i si ho tinguéssim també enviaríem personal sanitari de suport. Si fos una recerca tindríem gent propera al lloc que en poca estona estaria al lloc, organitzant, acotant sense donar temps a que les distàncies de recerca haguessin augmentat. I sobretot en cas d'incendi forestal mantindríem la possibilitat d'enviar vehicles des de la gran majoria de parcs. I aquí és quan compro la possibilitat d'enviar personal helitransportat a alguns serveis. Però només en cas de disposar de parcs molt i molt potents distribuïts al llarg de tota la geografia.
Augmentar la plantilla no només ha de significar permetre donar un respir als actuals bombers (menor estrés laboral, càrrega de feina, precarietat...) sinó que ens dona la possibilitat de millorar les sortides. Millorar les sortides vol dir que el segon servei el podem fer en les mateixes condicions que el primer. Això ara per ara no és possible, ni a la RELL, ni a la REG ni tant sols a les Metropolitanes.

Ens queda molt camí per recórrer.