dilluns, 8 de gener del 2018

Benvinguts a l'hivern


Ahir mirava fotos de bombers americans, no és el primer cop que ho faig, per comparar has de coneixer que hi ha a la resta de primer món, però aquest cop una simple imatge m'ha fet fer un post. La imatge d'un bomber amb gel al casc no és nova, tampoc la de façanes glaçades, no cotxes coberts de gel, però en aquesta ocasió m'ha encès la llum.
Els qui portem.anys a la casa hem.vist pràcticament de tot. Però jo no he vist mai un casc glaçat. Algú potser si. Però hem viscut jornades a -17° i sabem que cal buidar d'aigua els cossos de bomba dels camions. També se'ns han glaçat les entrades dels parcs i ens les hem ingeniat per trobar sal (ni que sigui de cuina, normal o gruixuda) per a desfer-lo. Hem tingut grans navades i muntat cadenes a les rodes de camió, i això que estem al pla de Lleida on quasi mai hi neva, quasi mai. Però no m'he quadat mai penjat per culpa del fred. Ni se m'ha gelat el casc, ni el camió, ni les mànegues ni molt menys els clients.
Hem aturat fuites a canonades que el gel havia rebentat, engegat calderes a llars amb nens petits (fent "apanyos"), ajudat conductors penjats a la carretera, tret gent de camins, i multitud de serveis relacionats amb la neu, el gel o el fred.


Però per una vegada i encara que costi de creure sembla que a Europa treballem bastant millor que als USA. Perquè imatges d'aquestes no en tenim aquí, o no en circulen.
He vist bombers finesos en plena acció i no utilitzaven vàlvules de bola, sinó amb rosca, per evitar que es garrativessin amb el fred. Però i aquí?
No anem amb una sabata i una espardenya, sabem apagar incendis de teulada als apartaments del Pirineu, amb sostres de fusta, xemeneies mal construïdes, i sostres comunicats. No, ni se'ns gela l'aigua, ni la manega ni posem una capa de gel a sobre.
Afegeix la llegenda
A l'hivern els camions dels parcs de muntanya porten rodes de contacte, tota la resta tenim cadenes per si ens fan falta, les cotxeres tenen aire calent (només l'atemperen una mica) suficient per a que no quedi sota zero... 

Segurament podríem tenir més camions autoescala per les teulades i xemeneies, però hi ha els que hi ha, i valen molts diners, però potser en un futur... mai se sap.
De vegades no hi ha més remei que anar a ajudar a posar cadenes a la gent, o això o queda la carretera col·lapsada tota la nit.
Els bombers d'aquí fem de tot, fins hi tot caminem per la neu i ajudem conductors passerells, però el més important és que sempre donem servei, i a l'hivern podem acabar amb els peus glaçats però no hi ha res millor que tornar al parc i mentre t'escalfes fas uns riures parlant del servei i com ens ho hem manegat per a que tot acabi tant bé com hem pogut.
Però també quedem glaçats, sobretot quan ens quedem amb el sou del 2000, més hores, més guàrdies i lligats de mans i peus. També ens quedem glaçats quan als nous (que han entrat durant 2017) no els respecten l'horari. Durant 2017 han fet hores de més (les vacances) i ara les podran fer durant un parell de mesos, això si, les hores no es restaran d'enlloc. Comoooor? Si, faran vacances sense descomptar les hores de més... això no té ni cap ni peus. Bueno, d'aquí a un parell d'anys sortirà la resolució del contenciós que els hi caurà les properes setmanes... quina pena. D'això se'n diu tossuderia i tenir el cap quadrat. Inutilitat? El dia que algú guanyi el de prevaricació començaran a caure els intocables, que ja va sent hora.