dilluns, 11 de desembre del 2017

La futura organització bomberil: 4-prevenció

Per parlar de prevenció ho podem fer a diferents nivells. Avui ho faré de com protegir-nos en cas d'incendi. I us ho analitzaré des de dues vessants: l'incendi forestal i l'incendi d'habitatge.

A nivell forestal, no es tracta d'evitar l'incendi. Els incendis hi son i cada vegada seran més potents, per tant és important conèixer el què hem de fer per protegir-nos. En canvi a nivell d'habitatge l'important és evitar les causes que faran que tinguem un curtcircuit o que una paella encengui la cuina.

Totes aquestes qüestions de Prevenció ens haurien de fer reflexionar sobre si el Cos de Bombers fa la seva feina o no. Bombers no només és apagar foc. També és la tasca d'informació al ciutadà, a les associacions i a altres entitats i organismes sobre com evitar els efectes del foc i els incendis: La Prevenció. I per això hi ha uns tècnics i un àrea específica (segurament és l'aneguet lleig del conte) però tot i la manca de recursos humans i econòmics té molta més importància de la que se li dona actualment.

Per a que entengueu el que us vull dir. Mireu el següent video dels actuals incendis de California.
Com podeu veure i deduir, per molts bombers i camions que posem al voltant de la urbanització/barri (No sé com considerar als de Belair) això no es pot aturar. Mireu si els incendis no es poden evitar que el 5 de novembre de 1961 hi va haver el gran incendi "Bel Air Fire" que va durar 4 dies. Actualment, les cases segueixen sent de fusta, finques plenes d'arbres, vegetació per tot arreu... I 50 anys després un altre incendi els passa per sobre. I no serà que els americans no tinguin recursos, experiència i reiteració d'incendis any rere any per aprendre'n.

Divendres 8/12/17, en el moment d'escriure el post la situació a Califòrnia era aquesta:
🔥 - 1.660ha 0% controlat 🔥 Ventura - 53.400ha 10% controlat 🔥 San Fernando - 6.200ha 40% controlat 🔥 Santa Clarita - 2.450ha 10 % controlat 🔥 Bel-Air - 192ha 30% controlat
🔥 - 121ha 10% controlat
altres dades:
Fires: 6 Acres: 141,000
Personnel: 8,700
Evacuated: 212,000
Homes threatened: 25,660
Structures destroyed: over 500
Els americans posen els números dels habitatges a les imatges en directe. Però no poden evitar els incendis.
Aquesta vegetació té tots els números per cremar
Per tant l'error, tant dels americans com de Can Bombers és el de no dedicar els recursos a la informació, legislació i inspecció de les urbanitzacions i zones habitades per tal que no només no es cremin els habitatges, sinó el que és més important. Evitar que els recursos de bombers es dediquin a protegir llocs que cremaran i cremaran molt.
Una de les coses que vaig aprendre en un dels meus últims cursos és que si has de protegir una urbanització no ho has de fer a la porta d'aquesta, ni anant casa per casa. El més important és que l'incendi no hi arribi. I aquesta feina que no és de bombers en el sentit estricte de fer tallafocs a l'últim moment, resideix en les comunitats de propietaris que han de fer els perímetres de seguretat i les zones de baixa vegetació per a donar possibilitat als equips d'extinció de fer la seva feina de forma normal.
Can Bombers hauria de fer una campanya REAL, no només informativa, sinó que des del propi departament d'Interior, i el de Territori i Sostenibilitat legislant com fer-ho, quan i alhora proposar les sancions o mesures a adoptar en cas que no es compleixi aquesta normativa.

Aquest vídeo no el podria haver fet Bombers com a Administració responsable de la Prevenció?

En aquest moment comencem a entendre que davant un incendi forestal cal preveure amb molta antelació cap on anirà el foc. D'aquesta manera i amb molt temps per davant buscar el desallotjament de moltes de les persones, poblacions i cases de colònies que es trobarà pel camí. Això és necessari si les nostres cases son d'obra? Si tenim un jardí amb poca vegetació? Si hi ha una franja de seguretat en que la velocitat de les flames disminueixi, l'alçada de la flama tingui un tamany "atacable"... etc? Segurament molta de la gent que actualment volem desallotjar no faria falta, i per tant els recursos tant de policia com de bombers es dedicarien a altres tasques, que de feina n'hi ha molta.
Si, estic criticant la política preventiva de Can Bombers. I tant que si. No es fa prou. Tot allò que se'ns explica als cursos interns i també a les jornades nacionals i internacionals amb bombers sobre la gestió dels incendis no es fa realitat des de la política del departament. Quants anuncis recordeu haver vist a la premsa sobre com evitar que els incendis arribin a zona habitada? (Cap foc al bosc no compta, i és un mal anunci, el foc hi és i hi serà sempre).
Doncs el mateix passa amb la prevenció a la llar. Tots sabem que no hem d'utilitzar l'acumulació d'endolls (lladres), però a totes les ferreteries en venen. Tots sabem que les instal·lacions elèctriques donen problemes, així com les de gas, però la gent segueix fent "xapusses" a casa seva. I Can bombers no fa res per evitar-ho.

Tampoc fa res per tal d'ensenyar a la gent què fer si tens foc a casa. Quants de nosaltres hem vist portes obertes perquè els veïns han sortit cames ajudeu-me... Altres mirant-s'ho amb la finestra oberta i el fum que els entra a casa. Quants de vosaltres us quedaríeu a casa sabent que el pis de sota està cremant? Doncs aquests i altres errors s'evitarien amb campanyes de prevenció realment eficaces. Revisant les lleis que regulen Bombers, podem llegir-hi que tenim la funció no només de prevenció sinó la d'inspecció.
Actualment, i si sou seguidors de twitter, us haureu adonat que després d'un servei important es dona la informació de com evitar o gestionar aquella emergència... Anem tard companys. Això funcionaria si la gent ja sabés que ha de fer, i veuria que ha anat malament i podria entendre com fer les coses millor, però com no tenim els coneixements simplement ens alarmem amb la notícia i "mirem" sense interioritzar els consells de com evitar o gestionar un problema amb el foc i la seguretat a la llar.
Necessitem recursos per tal que la política preventiva sigui una realitat. Les estadístiques anuals sobre els tipus de serveis no son res si al costat no hi ha els recursos dedicats a prevenir-los. Els accidents no s'eviten amb més ambulàncies oi? Doncs els incendis no s'eviten amb bombers apagant foc, s'eviten anant escola per escola ensenyant a nens i professors com evitar el foc a casa, anant a les associacions forestals a ensenyar els punts dèbils d'urbanitzacions i finques que és per on entrarà l'incendi i buscant com millorar les condicions (menys densitat vegetal), però també es fa amb l'activitat inspectora d'anar lloc per lloc comprovant que tot estigui segons marca la normativa. Perquè si hi ha l'incendi els bombers hi aniran, amb instal·lacions correctes o no, amb urbanitzacions protegides o no, i per tant si no estàs bé i no fas res per complir amb les condicions de seguretat el més normal seria rebre una sanció. Però els bombers hem de ser els bons de la pel·lícula.

Els bombers apaguem foc i rescatem persones, oblidant que primer de tot al nostre nom hi posa prevenció (Direcció general de prevenció, extinció d'incendis i salvaments).