dimarts, 12 de setembre del 2017

no passa res

No passa res o això sembla. Tant per les coses bones com per les que no ho son. Aquest estiu i aquests últims dies així ho hem vist.

Per una banda vàrem tenir tota la problemàtica creada amb el tema de Pont de Suert. Ja ho vaig escriure. Faltava gent. Això és un fet veritable. Sense discussió. Després podem buscar, trobar, acordar o no solucions a gust d'uns o d'uns altres. Però al final no passa res. Avui el parc de bombers de Pont de Suert és obert, i durant l'estiu va estar obert, primer per uns i després per uns altres, però el parc de bombers de Pont de Suert sempre ha estat obert. A nivell de servei no hi ha pràcticament canvis, si més no a ulls del ciutadà.
Però tampoc passa res després de "tancar" el parc a començament d'agost. Uns decideixen un canvi de rumb i altres es senten traicionats. I tot es trenca. Passa alguna cosa? No. Al dia següent el parc torna a obrir, com cada dia ha obert els últims dies i també els últims 30 anys. És igual qui porta el camió o qui fa el dinar. Hi ha algú. I no només això, l'1 de setembre acaba la provisionalitat i la roda comença a rodar.

També hi ha hagut reunions, altres que no s'han pogut fer per falta d'interlocutors. No passa res. No passa res perquè el mateix dia, i al següent, i al següent els serveis tornen a necessitar de la gent. I com que la gent hi és, el servei funciona. Com ja vaig dir la setmana passada, no ha estat una campanya excessivament complexa a nivell de grans incendis, necessitats de grans relleus, desgast del personal, logística, etc. Tot ha funcionat (a nivell del ciutadà ha estat així). Ni tancaments, ni dimissions, ni no reunions. No passa res.

Recordo quan els bombers professionals fèiem vagues (en teoria encara ho estem?). No es notava, la casa ho sabia (menys nosaltres) i tot seguia igual. Així ens van retallar sou, augmentar hores, es varem treure drets (justos o no) com a treballadors... i no va passar res. Uns anys més tard aquí estem. Anant als serveis, amb un vestit nou d'intervenció, amb algunes hores més de formació, també s'ha recuperat part del sou (a base de fer més hores), tot i que la gent segueix descontenta, els serveis es solventen com sempre.
Els concursos d'escarceració cada cop son més petits, cada cop més gent no està disposada a perdre part del seu temps a assajar, practicar ni a perdre un parell de dies pel concurs. El nivell ha pujat, la gent intenta anar practicant les maniobres apreses els últims anys, es posen en pràctica a la majoria dels accidents. I per tant, tot i que el concurs acabarà en un parell d'anys, no passa res. Els serveis d'accidents dels bombers de la Generalitat son bons, molt bons. I la gent sap que als accidents hi van els bombers, però segueixen sense saber el que hi fan. Tampoc ho sabem alguns dels que hi intervenen i ens desactiven tantes vegades com a ells els sembla, i és que un camió de bombers a la carretera hi fa molta nosa.
Tampoc passa res quan vas a un incendi forestal i et trobes gent amb xancletes, pantaló curt i una samarreta de colar groc. Nosaltres hem de portar tot d'equips de protecció, les emissores, l'aigua, la geolocalització des del centre de telecomunicacions, la monitorització dels incendis, els mapes dinàmics, les previsions de risc, els informes de comportament del foc... i un llarg etc. Però això no importa. Només importa veure gent amb mànegues anant a apagar el foc, gent corrent, suant, bruts o cridant que necessiten més aigua.

Si, una bona part de les ADF s'ha anat equipant per tal de millorar la seva seguretat al bosc. I contra això que s'hi pot dir en contra? No es pot criticar a algú que dedica el seu temps a apagar un incendi forestal, apaga un contenidor o entra en un habitatge en flames. No, no es pot dir res en contra. I per tant, no passa res.
Però si després algú pren mal... qui és el responsable de l'extinció en els incendis forestals? els Bombers. Qui son els que entre les seves funcions son les d'apagar els incendis de material urbà? I també ho son de l'extinció dels incendis d'habitatge. I per tant, si els bombers son els responsables de tot això, se suposa que son la gent més preparada per a fer-ho, els que gasten (o malgasten) menys recursos, els que optimitzen els seus mitjans, els que tenen el material específic per fer totes aquestes funcions...
És com aquell que contracta a un paleta per a que li pinti el pis. Ho pot fer? si, ho farà be? Això ja és més complicat. Doncs amb els incendis forestals, els accidents, i els incendis d'habitatge passa el mateix. Quan apaguem in incendi d'habitatge hi ha molts factors a tenir en compte. Si tires aigua des de fora no pots estar a dins, si estàs a dins els de fora han de saber on et trobes... més que res perquè si et passa algo que sàpiguen on anar-te a buscar. Tota feina i tota professió té les seves particularitats. Oi que no anirem a un curandero per a que ens guareixi d'un braç trencat? o perquè ens operi d'una apendicitis? Doncs això està passant a can bombers.

Però tranquils, no passa res. Els ajuntaments fan propaganda ensenyant que la gent es mobilitza per apagar un incendi abans que arribin els bombers (que és lícit, no dic el contrari), però d'aquí a pensar que aquesta és una bona resolució i que quina sort que hagi estat així...

Doncs això, les properes setmanes veurem si passa o no passa res.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Tota la raó del món, no passa res fins que passa, però mentrestant, no passa res. Adf en incendis urbans, containers... I et diran que es extinció indirecta, però que es un extinció indirecta... En fi crec que Adf necessita posar fre i saber quin és el seu lloc.

Anònim ha dit...

Caldria diferenciar les ADF rurals ( gent de la pagesia i propietaris, com les que podem tenir a Lleida) de les ADF metropolitanes (tot el contrari que les primeres).