dilluns, 12 de setembre del 2016

Com apagar incendis sense recursos?

Curiositats d'aquest estiu  Sense arribar a ser un anecdotari, si que voldria explicar-vos algunes coses d'aquest estiu.

Tot i les pors inicials per part de tothom, els pobrebombers vàrem començar la campanya prou engrescats. Per una banda veníem de la formació en incendis forestals que part de l'equip GRAF ens havia impartit durant el primer i segon trimestre, recordant/reaprenent algunes coses que sovint coneixem però que rarament analitzem de forma objectiva, bàsicament perquè ningú ens havia fet parar compte en aquests detalls.
Portàvem (i encara portem) arrossegant tota la roba deteriorada que no se'ns renova. Botes, pantalons, camises, camisetes ignífugues... res d'això està al dia. I ens fa sospitar que la casa no va be. Però per altra banda et trobes sorpreses com que en els últims anys tenim casc forestal, motxilla i cantimplora pels incendis forestals, la jaqueta forestal (QUE NO POSA BOMBERS EN LLOC !!!!). Aquest estiu a més hem tingut la visita dels "sastres" que han pres mesures a tots els que tenim un logo de bombers a la camisa (interpretacions? vosaltres mateixos. Més del 20% no s'arribaran a utilitzar mai.).

També hi va haver una campanya (no negaré aquí la meva col·laboració) per tal de fer visibles les misèries en l'estat de conservació i manteniment dels edificis d'alguns parcs de bombers.

I si ens anem a la part més operativa, anàlisi i previsió dels incendis forestals, us puc dir que aquest any he fet un seguiment pràcticament diari dels mapes de Risc d'incendi forestal. A l'inici de la campanya es va dir que possiblement seria una campanya intensa (ho ha estat) però curta (meeeec, error). A tots ens pot passar. La meteo té aquestes coses.
Per una part s'ha complert. Aquest any hi ha hagut alguns incendis importants que donat el seu potencial i les condicions meteo han fet pensar que si no s'hi hagués treballat de valent doncs s'haguessin cremat un grapat d'hectàrees més. I és cert. El primer incendi de Rocallaura ens demostra que el treball de bombers serveix (en teoria) per minimitzar l'expansió de les flames. Ja ho vaig comentar en un post anterior. Tot i que no cremava tant intensament com s'esperava, l'acció dels bombers va frenar les flames i aquestes no van cremar grans extensions de camps de cereal per segar que hi havia en aquella zona.

El problema es va tenir quan al cap d'unes setmanes es va descobrir que sota hi havia una trampa. I d'aquí l'origen de la represa. I dic represa perquè va venir propiciat del primer incendi.

De tota manera un cop passada l'etapa forta de la Campanya, podem començar a dir que les previsions meteo ja no son les d'abans. Comencen a no ser fiables a mig termini. i això si que és novetat. Portàvem uns anys en que les previsions de primavera es complien força i permetien augurar que l'estiu fora llarg o curt. (Ho sento aquest any ha estat llarg, i encara en tenim per alguns dies o setmanes més).
I això passa pels canvis climàtics globals. Aquesta primavera vaig començar parlant dels incendis boreals, vaig escriure 4 o 5 posts seguits parlant del tema. De la mateixa manera que a Canadà i a Rússia ara tenen un règim d'incendis diferent. Aquí podem començar a esperar coses diferents. I perquè hem de ser diferents nosaltres? No volíem la globalització? Doncs apa, aquí la teniu. El vol de la papallona ens ha petat a la cara.

Però el problema no és aquest. El Cos de Bombers hem demostrat en els últims anys que som capaços d'adaptar-nos, aprendre, fer coses diferents i fins i tot podem arribar a ser referent en extinció d'incendis per altres països com poden ser França o Suècia... (que aparentment en tècnica d'incendis urbans ens superen en molt). I aquí els hem tingut, aprenent del que nosaltres fem. De l'incendi de Figueres del 2013 al d'Òdena de 2015 o Pobla de Montornés aquest any, hi ha un abisme tècnic molt important. Això és el que ens fa ser un "bon cos d'extinció". Llàstima que només siguem bons en això. Ni hi ha prevenció, ni hi ha un bon servei de manteniment i panificació d'infraestructures.

Però el pitjor és que seguim sent un cos precari a nivell de personal!. I us ho demostro de forma molt ràpida.
Durant tota la primera part de l'estiu els mapes eren taronges. I a la RELL no es podia fer festes. Que el Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell i Segarra surtin al mapa en color blanc, només és indicatiu que aquí no hi ha massa forestal. I si no hi ha perill, perquè no es poden fer festes?
Un cop comença la calor més intensa arriben els pixels vermells, la campanya de la sega del cereal s'intensifica... i per tant es pot justificar que hi ha previsió d'incendis de cereal. Ok, no hi ha festes autoritzades.
L'agost es va fent més cru. Més calor, algunes tardes de ponent, onada de sud (més calor i menys humitat)... fins que no sabem perquè el primer cap de setmana de setembre s'autoritzen festes... I hi ha pixels vermells al mapa!!!
Això si, davant el risc d'algun plugim per l'11 de setembre tornem a tenir les festes denegades. El mapa avui (9/9/16) és taronja, ni vermell ni lila! Però com la previsió deu ser que els voluntaris aniran a la manifestació,  hi haurà dèficit de parcs i recursos humans per la Diada. De fet, la casa ha autoritzat retens per a complementar el servei,
Res, que serem lo bons que vulgueu apagant focs, però que ni tenim roba ni som prou gent. Ahhh, i aneu amb compte. Al final sortirà algú i en sabrà més que nosaltres. Com he dit abans les coses estan canviant. Els canadencs no son tontos, els russos tampoc. I si en Risc Químic anem amb una sabata i una espardenya... en quatre dies em veig apagant foc a cop de branca.