dilluns, 9 de novembre del 2015

Novetats i antiqualles

 
És curiós com ara tenim el neguit (degut a que està de moda) de tenir cura de la "nova" jaqueta forestal, que tenim des de començament de la última campanya forestal. I dic moda, perquè hi ha gent que l'utilitza de jaqueta lleugera i mentre fa fresca la porten durant tot el matí, ja sigui a la cotxera o dins el parc.

De fet sembla com que si no portes la jaqueta és que no vas vestit adequadament... segurament a foc és així, sobretot tenint en compte l'última modificació de la INT de vestimenta. Però cal recordar que fins fa 4 dies (i és pràcticament literal) ningú tenia jaqueta, a excepció dels GRAF que a més portaven un model més gruixut i pel que sembla menys transpirable.
Un comentari comú de molts companys és la sensació de que et protegeix poc, en el sentit que és pràcticament tant prima com la camisa que teníem fins ara (la qual es pot seguir portant a sota) però que en teoria et protegeix de la flama directa (i no ho he provat, ni ganes) però no del calor directe. Aquí hauríem d'entrar en detalls tècnics que no puc comprovar a curt termini, però en principi et dóna protecció sobre la radiació i sobre el contacte directe de la flama (però sol de la flama), això vol dir que la flama escalfa la roba, que no es crema però que passa la calor per contacte directe... en tot cas et dóna uns segons per tal de marxar del lloc on estàs (o simplement apartar-te).

Però bé, això és el que tenim, i les proves prèvies de material donaven valors de protecció molt bons. Per tant, la tenim, és un equip de protecció i ara cal utilitzar-lo adequadament. Però també mantenir-lo en condicions. I aquí és on començo a no entendre ni el que fem ni el que fan.
Per començar, encara no tinc clar quí rentarà la jaqueta, que avui tinc neta però demà possiblement estigui molt bruta. Fins ara, al tornar d'un incendi de vegetació et canviaves la camisa, ja que quedava impregnada de fum i segons com de cendra, restes de fang i altra brutícia, així que a la primavera i estiu rentem la camisa i pantalons pràcticament cada guàrdia, i ara amb la nova jaqueta anirem bruts, acumulant tota mena de porqueria a sobre i respirant tot d'emanacions.

Aquí tenim les dues opcions. Si la rentem nosaltres un cop al mes (després de 6 a 8 guàrdies) aquesta pot acumular una bonica quantitat de components nocius... Si ens la renten (i encara no hi ha contractat cap sistema fix de recollida/neteja) sol hem tingut la opció d'una neteja durant l'octubre. I aquí et podies trobar jaquetes molt brutes, brutes o pràcticament sense embrutar. Així que n'ha fet ús poca gent, només qui la tenia realment bruta. I jo l'he embrutat un cop acabat el termini del servei. Què hi farem. L'hauré de posar a la rentadora del parc (que no és del servei, és dels bombers). I aquí és on comença realment el post d'avui, en fer-vos veure que no som coherents.
Sabem que la jaqueta forestal es pot rentar fins a 30 vegades (és pel que garanteix les seves característiques tècniques). Quants de vosaltres coneix quantes vegades es pot rentar la samarreta ignífuga?, o la camisa? i els pantalons? I sabeu quantes vegades les heu rentat? Segur que més de 40 i més de 50, principalment si esteu en parcs una mica grans... També tenim el protector de cap i, quants cops l'hem rentat?
Doncs mira si som poc coherents, que portem un grapat de roba de la que no coneixem com mantenir-la en condicions i en canvi estem preocupats per la jaqueta, que és nova i porta 0 o 1 rentades. Per cert, quantes rentades porta el vostre equip d'intervenció, ho sabeu?. Apa bona nit, ara vaig a posar una rentadora amb la roba de bomber, com quasi cada endemà de guàrdia.

4 comentaris:

Jordi Serrano ha dit...

Quina enveja em dones quan acabes amb "Apa bona nit, ara vaig a posar una rentadora amb la roba de bomber, com quasi cada endemà de guàrdia" algun dia espero arrivar on tu ets! de moment em comformaré en poder dir "vaig a rentar la camisa d' ADF." això si, amb orgull!
Et deixo un inssís que he trovat en una pàgina web on explica com rentar la roba antiflama, per si t' interessa.



Apa, bona semana. Jordi

Jordi Serrano ha dit...

sembla que no s' ha pogut pegar l' inssís. Bueno en resum "La ropa antiflama debe lavarse a seco en tintorerias que conozca como tratar ese tipo de prendas. Nunca debe de utilizar jabones o detergentes.
Otro punto importante es secar y ventilar bien la prenda.
Ante cualquier duda lo correcto será ponerse en contacto con el fabricante.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Amb orgull sempre, siguis bomber o ADF. La feina ben feta sempre cal portar-la amb orgull.

Respecte a la roba, la nostra és rentable a la rentadora. Tant la vostra com la nostra es consideren EPI i hna de portar unes instruccions sobre conservació i neteja. També totes les normes UNE que cumpleix.
Tinc un post que parla específicament d'això. Quan el trobi et penjo l'enllaç.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

http://unpobrebomber.blogspot.com.es/2013/08/vestits-unes-i-rentades.html

l'enllaç que et deia sobre homologacions i rentades dels equips d'intervenció