dilluns, 14 de juliol del 2014

Hauria de ser temps de canvis (1ª part)

Ja portem un grapat de setmanes de Campanya Forestal. Hem tingut incendis, accidents de camió, parcs infectats, vaga de bombers professionals i indisponibilitat de bombers voluntaris (per dir-ho d'alguna manera).

Anem a pams, per una part se'ns exigeix als bombers que coneguem les condicions del territori i del foc. Hauríem de conèixer les previsions meteo, les previsions dels patrons de crema, els històrics dels últims incendis, entendre perquè incendis com el de Tivissa se'l va deixar cremar durant les primeres 24h, perquè els focs de llamp de la següent setmana eren tant crítics i com a conseqüència es van mobilitzar tots o gairebé tots els mitjans aeris disponibles i un grapat de camions anant d'un lloc a altra...

Tot aquest coneixement no el podem adquirir per art de màgia. Per una part al torn en que estic tenim la sort (alguns dies és sort altres és una putada) de tenir un equip del GRAF Lleida. Des de fa un parell o tres de setmanes pel matí, si la seva feina i la nostra ens ho permet, coincidim una estona a l'aula del parc i allí ens exposa les condicions meteo i de patró de comportament dels incendis sobre els llocs indicats a la previsió de risc. Reconec que alguns dies costa, no tots estem acostumats a certs tecnicismes ni entenem perquè tota aquesta informació... però poc a poc s'hi enganxa més gent.
Incendi Seròs 10/7/14
La guàrdia del passat dimecres varem tenir un avís de foc de matolls poc abans de les 6 del matí (del ja dijous)... que va acabar en 8,8ha. Nosaltres varem ser el primer camió en arribar i vàrem distribuir la feina dels primers vehicles que ens varen arribar. Després la feina de caporals i Ecos va seguir el seu camí. Per cert, ningú va activar al GRAF.

Nosaltres varem entrar per on vam trobar camí, i allí estava la cua i el que semblava flanc dret... el dubte era si començar allí o anar a buscar l'esquerra, que veiem molt lluny... varem triar flanc dret. Ningú ens ha vingut a explicar si varem triar be o era millor anar a buscar l'esquerra. Be, diumenge ho vaig aclarir directament amb un company GRAF.

Però el cas és que divendres els GRAF varen anar a veure l'incendi (el torn d'abans si hi havia treballat) i van estudiar el foc. El mateix diumenge, els GRAF de guàrdia van anar a l'incendi per veure'l in situ i poder extraure les conclusions pertinents. Nosaltres varem estar tot el diumenge al parc esperant un altre incendi. 
Tivissa, foto del 18/6/14
Pel que sembla la informació dels incendis passats els pobrebombers no l'hem de tenir... això es demostra molt fàcilment. Perquè els GRAF si van a veure els incendis i nosaltres no?, i si nosaltres tenim altres feines que ens ho impedeixen, perquè no ve ningú i ens explica algunes conclusions? Ara em direu que hi ha informes a la intranet, ho sé. I us penseu que amb això n'hi ha prou?. (les biblioteques també tenen llibres de medicina, enginyeria i diccionaris d'idiomes, i no per això acabem sent metges, enginyers ni parlem idiomes).

No és lògic que avui, 3 dies després, no tinguem la retroinformació de l'incendi de 8,8ha de Serós/Granja d'Escarp. Però el que és encara més incomprensible: si no ets de la Gene, tranquil, tens visita guiada. Perquè l'incendi de Tivissa l'han vist un grapat de persones alienes a bombers de la Generalitat i en canvi nosaltres (que si hi varem treballar) ni l'hem vist ni està previst (a curt termini) que coneguem perquè es va decidir el que es va decidir.

No és una crítica, és enveja cotxina.
Bombers d'Andorra visitant l'incendi de Tivissa