dimarts, 13 de maig del 2014

Fent malbé l'esperit dels bombers

Algun interès deu tenir algú en fer malbé les coses quan ja comencem a acumular uns quants anys en que els horaris son un punt més de conflicte. Be, un conflicte per a la "cúria bomberil" i algunes fonts d'opinió (evidentment interessades), perquè per la resta res de res.
Del que n'estic ben segur és que el problema el creen ells. Aquí ningú es queixa, ni bombers, de comandaments intermitjos, ni els tècnics de Regió. L'horari com a tal funciona. Funciona aquí i a tot arreu on hi ha bombers professionals, ja que és l'horari majoritari. Les diferències les trobem bàsicament en les rotacions de torn, uns tenen 4 torns, altres 5 però no hi ha cap mena de problema en tenir gent 24h pendents de si surt un servei.
És evident que no totes les hores les passem apagant focs, ni traient gent de cotxes estimbats, ni obrint pisos de gent gran que fa dies que ningú ha vist... pel que sembla alguns ho voldrien. Si fos així, segurament estaríem en una ciutat invivible, i ells serien els primers a fugir. I com que no poden donar-nos més feina, doncs es dediquen a fotre maranya. Això que els bombers podem estar 72h de festa destrés de treballar-ne 24 els senta malament, i en ple atac de banyes demanen que treballem les hores de 8 en 8. Què passaria si féssim 4h?, segur que patiríem més als focs d'habitatge, o als forestals, perquè segur que 4h a "tope" donen molt rendiment. I perquè no de 1 en 1? Seria el màxim de productiu!
Ah no, que llavors es dispararien els costos dels relleus, vehicles tot el dia amunt i avall, gent entrant i sortint contínuament i al final ja no sabríem qui ha de sortir i qui ha de quedar-se. Augmentarien esgarrifosament les hores extres generades... i si no les paguessin i fossin descomptades del total, a mitjans d'agost ja no tindrien gent per fer les guàrdies. Perquè una guàrdia d'un servei d'urgències no és estar tot el dia amb el camió donant voltes com un ruc o mirant i sense sentit manegues i armaris dels camions fent veure que fas alguna cosa d'utilitat. El més inútil que li pots fer fer a un bomber és diàriament fer-lo mirar i revisar completament tot el material dels vehicles, és com si a un comptable cada matí li fessis passar a la comptabilitat les mateixes factures, dia rere dia, per si de cas d'un dia a l'altra alguna ha desaparegut, li ha canviat algun número o la suma ha de donar diferent. A bombers, una màquina que es va engegar ahir, abans d'ahir, l'altre, l'altre, l'altre, l'altre... i així tot l'any, doncs segur que avui també s'engega. I si no ho fa és perquè de tant engegar i parar ha tingut un desgast pel qual no havia estat dissenyada.

Com que no saben com fer-ho per tenir-nos més dies al parc, ara han rebentat les circulars d'horari i ens imposen 3 guàrdies de 10h a l'estiu a canvi de la guàrdia que no ens havien programat. (no, si pensat ja fa dies que ho teniu -aquí hi hauria d'escriure un reneg, però només me'l penso). Ah i com a "regal" de bona gent, encara ens "regalen" 2h per al desplaçament!!! (alguna cosa fa pudor, ningú regala res aquí)
En realitat el que fan és desmuntar una guàrdia de 24h, li sumen les 8h que es deien "de procediments" (o sigui de FORMACIÓ en PROTOCOLS i SEGURETAT), ho barregen i de les 32h resultants, 30 son per a les 3 guàrdies de 10h a fer entre mitjans de juny i finals d'agost. Ah i aquest any no tindrem formació en PROTOCOLS i SEGURETAT, sembla ser que és una qüestió secundària o terciària.
També s'escolta que han d'afegir algunes guàrdies més d'aquestes de 10h... s'atreviran? La gent ja està MOLT emprenyada. Veurem que passa les properes setmanes. Queda poc per a que destapin les seves cartes. Les nostres cartes? Porten bastos, i van carregades.

Els bombers contents rendeixen, els bombers descontents... ja veurem.