dilluns, 30 de setembre del 2013

Diari de guerra (capítol 2)


Ja hem acabat la Campanya Forestal d'estiu d'aquest 2013. A Lleida sol hem tingut sembrats a Alfarràs (unes 30ha) i Castelló de Campanya (unes 60ha). Sense més. La resta, com diem al parc, mariconades.

Curiosament aquest estiu que va començar tard, per les pluges sectorials de la primavera i la primera meitat d'estiu, va seguir amb algunes setmanes de sol i finalment, com gairebé tots els mesos d'agost, uns últims dies de pluja (o plugetes) més o menys repartides. Sol s'ha quedat per remullar la zona nord de les Terres de l'Ebre, que les tenim a tocar nostre.
Alfarràs -juny 2013
Amb aquest panorama podem pensar que ja està tot el peix venut. Però no és així. Si mirem els bolets, van sortir primerencs, però la cosa s'ha estancat, perquè ploure torna a fer dies que no plou, i si la cosa no canvia no tindrem bolets i ja veurem si cau neu. I encara que en caigui, el fred de l'hivern ho asseca tot, o sigui que no seria d'estranyar una campanya hivernal de focs pirinencs. Però com que no sóc pitonisso, segur que no l'encerto i acaba foten una gran pluja a mitjans d'octubre, amb gota freda inclosa...

De tota manera, a les guàrdies de parc sempre hem entrat gent suficient, ja que a l'estiu no tenim les festes de compensació d'horari. Cada guàrdia al parc de Lleida érem 11 o 12. També entraven els d'MD, generalment un parell per dia. Però s'ha sortit molt poc a focs de vegetació i gens o pràcticament gens a foc forestal.

Aquest estiu no he anat a apagar cap arbre! Per una part això és bo, ja que no s'ha cremat quasi massa forestal a la nostra Regió, però també fa que et perdis sentir aquell cuquet d'anar resseguint la línia de foc, motxilla a l'esquena, amunt i avall durant un grapat d'hores i arribar a l'endemà al migdia a parc i obrir la porta de casa a l'hora de dinar.
Castelló Farfanya -juliol 2013
Però Lleida és un parc on els serveis surten en grup. Hem estat molts cops tot o gairebé tot el personal de torn treballant als diferents serveis simultanis, quedant 0 o 1 bomber al parc per si sortia un tercer o un quart servei... Això, ni ha sortit a la llum, ni ha tingut la repercussió que esperàvem hauria de tenir.

Aquesta "casa" viu de la voluntat dels seus bombers. Si, voluntat de professionals i de voluntaris. De professionals , perquè som els que estem a les ciutats grans i mitjanes i quan hi ha varis serveis o grans serveis anem a cobrir (fent hores extres, és clar) per tornar a donar una bona cobertura a la població de l'entorn del parc. I voluntaris també, perquè son els que donen, sovint, la primera resposta a les zones rurals tant del Pirineu, pre-Pirineu i racons de la plana de Lleida.
L'estiu de 2013 el recordaré perquè Lleida ha anat als seus serveis, que molt sovint eren 2 o 3 alhora amb dos, tres o quatre vehicles treballant-hi... no tinc l'estadística però sí em queda la sensació que la duplicitat o simultanitat de serveis ha augmentat. Per tant, la mesura reivindicativa de no cobrir els parcs de professionals ha obligat als tècnics a acostar dotacions de parcs de voluntaris a la ciutat de Lleida. Si, clar, per l'estadística queda molt bonic dir que s'ha cobert amb un camió i la dotació, però no es registra enlloc que aquesta gent possiblement  han viscut pocs incendis d'habitatge, que la majoria no acumulen experiència o l'altre extrem, que ja tenen una edat. I el pitjor del cas, és que l'estadística no diu quina és la seva funcionalitat... vaja, realment poden/saben utilitzar el furgó de salvaments de Lleida? i el camió escala? i la cuba?. I tampoc diu res de si coneixen la ciutat, les rutes més efectives per creuar-la o el llocs on hi ha embolics i que cal evitar. Segur que de normal s'hi han passejat molts cops, però circular-hi d'urgència amb un camió de bombers és una altra cosa.

Be, en tot cas, crec que novament les mobilitzacions d'aquest estiu no han servit per pressionar "la casa", l'estadística sempre quedarà per dir que s'han cremat mitja dotzena d'hectàrees, que s'han resolt tots els serveis i que a més (per la nostra ruqueria) no s'han generat hores extres a excepció d'algunes  perllongacions pels relleus de personal en serveis.

La mesura de no fer hores únicament ha servit per portar de cul al tècnic de guàrdia, que buscava la manera de tapar el mapa amb camions de voluntaris i que movia com peces del joc del Risc.
Per cert, la última perla de "la casa", prové d'una nova instrucció treta d'alguna butxaca amb mala llet (i els sindicats per a què els tenim?). Ara ja no sols anirem a cobrir dins la nostra agrupació de parcs sinó que anirem a la limítrof. I com que ningú ho havia tingut en compte... doncs l'àrea del pla de Lleida va des de Lleida a Cervera, i és adjacent amb la REC a la de Manresa, Calaf, Igualada (no sé si Solsona és d'aquesta o de l'agrupació de Berga), a RET amb Montblanc i Valls (he de confirmar si Tarragona i Vendrell estan a la mateixa), i la de Reus, Falset, Hospitalet de l'Infant i Cambrils. i finalment a la RETE amb Mora, Ascó i Gandesa. O sigui que poden enviar-nos mooooolt lluny. I no és ciència ficció, dissabte 28 de setembre un de Cervera l'enviaven a Manresa i un de Mollerussa cap a Valls. El dia que de Lleida ens enviïn a l'Hospitalet de l'infant fliparem. Uff, aquesta tardor i hivern pinten bastos!!! 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Es increible el que dius dels bombers voluntaris (com sempre), em faria vergonya tenir que estar cada vegada que escrius una entrada, amb els bombers voluntaris a la boca. Sort que no tothom pensa com tu, i creu en el model actual de bombers(si...tot es pot millorar, clar!) Ah i et puc assegurar que la feina dels Bombers voluntaris esta igual de ben feta que la que pots fer tu (tot hi que tu siguis un "professional")
FEU LA MATEIXA FEINA....
M'agradaria veuret si estas tant acostumat tu als focs d'habitatge.... Pero be, confio amb el cos de bombers (i no cal que et digui qui formeu part d'aquest cos no?)
E posat anonim, perque no deixo de ser un ciutada com tu i com tots, que esperem un bon servei de bombers. Salut i sort!