dilluns, 8 de juliol del 2013

jugant amb foc

Efectivament, aquest any la nostra estimada Direcció General ha decidit escurçar la Campanya Forestal i deixar-la sol en dos mesos. Be, les retallades han comportat la optimització màxima de recursos i ha hagut de tirar d'estadística i de previsions. Tothom? mitjans aeris com ja és sabut s'ha quedat amb els mateixos avions i helicòpters, encara que pel que sembla son menys hores.
El que és evident és que les previsions meteorològiques a llarg termini comencen a funcionar i la Direcció General li dedica part de la seva fe i ha allargat l'inici de campanya tot just a una setmana de l'entrada de la calor definitiva. De moment l'ha encertat, ha començat la campanya quinze dies després del que sempre feia... tot i que nosaltres fem el mateix horari sense les RH a partit del 15 de juny...

Curiosament quan sembla que hi haurà un any de bonança climatològica els sindicats proposen mesures de pressió com no fer hores extres, deixar la MD i un grapat de mesures (d'estalvi per la casa) en contra nostra i no és el primer cop que això passa. Fa no masses anys també es van fer mesures de pressió a base de no fer hores extres i aquell any va fer "fred" durant gran part de l'estiu. podeu rellegir "un estiu estrany, una vaga rara rara"

Fa dies que em volten pel cap alguns mals pensaments respecte a la bona sintonia entre sindicats i la Direcció General... més quan durant la primera crisi (les inundacions al Pirineu) es demana tornar a fer hores. Va home, va.
Mapa de Risc d'Incendi a temps real
El que queda clar però és que s'ha jugat amb foc. Aquest any ha plogut molt i acompanyat de la bona temperatura nocturna ha provocat que la bona proliferació primaveral de la vegetació s'hagi eixugat més tard que mai. Ara, després de la primera onada de sud, tenim un bon grapat de combustible fi amb disponibilitat, que farà que encara que els boscos mantinguin bona part de la humitat, el sotabosc que ara és frondós i com ja ha perdut la humitat farà que en cas d'incendi aquests acabin sent virulents.
L'any passat, que la climatologia era molt pitjor, vàrem tenir l'incendi de Freixenet de la Segarra en que van cremar un grapat d'hectaries de sembrats. Dissabte, venint d'aquesta bona primavera, van cremar 60ha també de sembrat.

En aquest món qui juga amb foc té dues possibilitats... s'acaba cremant o es pixa al llit. Ja veurem que acaba passant. Però com he sentit durant molts anys, "quien mal anda, mal acaba".
L'any passat ja varem tenir un avís de que les coses no les controlem tant com ens volen fer creure... l'incendi de l'Empordà n'és un clar exemple. Es va prioritzar un dels flancs i es va deixar més o menys descobert l'altra (Això és el que n'he tret del reportatge del "30 minuts" d'ahir diumenge). Però també em queda clar que la situació del "no control" i d'estar sobrepassats la tornarem a veure. Ningú es preocupa per fer una política de prevenció real i efectiva. I ho demostra que gran part del reportatge sigui veure que fa la gent un any després i que molt poca estona s'hagi dedicat a exposar com solucionar i revertir la situació de desventura que viuen els nostres boscos i les poblacions als quals rodegen.

I si voleu, podeu recordar la meva crònica d'aquell incendi: Em meu foc de l'Empordà

1 comentari:

Focfire ha dit...

Un altre cop totalment d'acord en totes les teves paraules.

L'únic que no he vist del tot clar és el tema de les MD i les hores extres. El sistema (els d'alli dalt) de bombers aquests últims anys viuen de les MD, sino n'hi haguessin MD faltaria moltissim personal per cobrir parcs i seria un caos catastròfic.

A dia d'avui falten moltissims bombers, tots ho sabem i tots demanem que entrin bombers nous, però mentres hi hagi la senyora MD pel mig res de tot això s'arreglarà. I tancaran parcs, etc, etc etc.

I sino sortim al carrer a reclamar tampoc es solucionarà res, sembla que totes aquestes retallades ens semblin com a normals, perquè baixem el cap i convivim amb elles tan tranquilament sense fer res.