dilluns, 10 de juny del 2024

Que en fem de les ADF?

Avui, ja començada la Campanya Forestal, amb molts dels els helicòpters ja a lloc, amb les avionetes preparades i els forestalillos ja al parc, tenim, com els últims anys la polèmica dels ADF sobre la taula. Una vegada més, el Pla Infocat no agrada a tothom, especialment als ADF, que voldrien estar al centre de l'equació.

Però realment, què fa una ADF? Segons la mateixa web de l'SFADF son i fan el següent:

L’objectiu de les Agrupacions de Defensa Forestal és la prevenció i la lluita contra els incendis forestals que es concreten en els següents punts:

  • Elaboració i execució col·lectiva de programes de vigilància i prevenció d‘incendis forestals.
  • Col·laboració activa en l‘organització, el control i l‘execució de mesures dictades o que es dictin per la Direcció General de Patrimoni Natural i Medi Físic en matèria de prevenció, o amb qualsevol altre organisme que tingui autoritat i competència en la lluita contra els incendis forestals.
  • Realització de campanyes de divulgació entre els titulars de terrenys forestals sobre les accions de prevenció i lluita contra els incendis forestals, perquè el sector tingui un coneixement més gran.
  • Sensibilització sobre la població rural i urbana en el territori de l‘ADF.
  • Execució de plans de prevenció, creació i manteniment d‘infraestructura, xarxa de camins i punts d‘ aigua.
  • Suport a l‘extinció d‘incendis forestals.
En cap moment hi posa fer l'extinció de forma directa en el incendis, ni substituir a ningú, ni fer la feina d'altres, ni tenir el comandament ni la responsabilitat en l'extinció. De fet, dels 6 punts, només en l'últim i posa directament: suport en l'extinció d'incendis forestals. I com a molt, en el segon punt hi ha la col·laboració en prevenció amb els organismes competents en extinció. Que no vol dir que ells hagin de fer extinció.

Per tant, abans de desvirtuar les seves funcions principals, cal assegurar que totes aquestes tasques, que ells mateixos escriuen, es compleixen. Segons aquest compromís de funcions, hauríem de tenir els camins immaculats i les basses plenes d'aigua pels mateixos ADF i propietaris forestals. Punts d'aigua, hidrants, basses i tot un sistema de connexions que permetés connectar els camions de bombers i les motobombes per tal d'omplir els camions quant abans millor. També caldria tenir un bon grapat de franges perimetrals a les urbanitzacions (que costejarien segurament les mateixes urbanitzacions). La vigilància ja la fan, des del moment que hi ha una xarxa de càmeres xarxa de càmeres aquest punt el compleixen en escreix. La prevenció i la divulgació son d'aquells punts que sovint, des de fora, ens costa veure. Com a ciutadans no estem acostumats a veure gent amb el polo o la samarreta groga fent xerrades de com prevenir incendis quan vas a la muntanya, al camp o t'endinses al bosc. Ans al contrari, sovint sembla que els urbanites fem nosa a la muntanya o al camp i només ens volen per a fer negoci.
Tampoc és que els Bombers siguem els millors en prevenció d'incendis. Però en realitat el bosc depèn del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que son els veritables responsables de la gestió del bosc. O sigui on, com i quan es neteja un bosc. Sigui privat o públic. De fet, és d'aquelles coses que no entenc. Una fàbrica ha de complir unes lleis i normes (i és un negoci privat) per tant un bosc privat hauria de complir també unes normes que haurien de ser les de ser gestionat i mantingut en condicions. Una fàbrica, per molt abandonada que estigui, sempre dependrà de l'ajuntament i d'urbanisme, que en cas que hi hagi una paret o sostre que provoquin un perill actuaran d'ofici o després d'un acta obert der la policia municipal. En un bosc, que potser no surten els números, no té un rendiment econòmic, s'abandona i no passa res. És un bosc privat i no s'hi pot fer res. Doncs si un bosc és un negoci, perquè no se li poden exigir unes mínimes de condicions? De fet, si avui tenim milers d'hectàrees de bosc vell i espès és per la manca d'actuacions de propietaris i en el seu defecte de la inacció de les administracions competents.
Al final, si tens una casa en una urbanització i és propera al bosc, l'administració t'exigeix (millor dit la llei) una franja perimetral que ja veurem qui pagarà i qui donarà permís per tallar els arbres d'un propietari a qui la urbanització no li va ni li ve.

Al final però, el problema el tenim a can Bombers. Sembla que anar a apagar un incendi és feina de tothom. Dels bombers i dels no bombers. Fa uns dies llegia un article queixant-se dels influencers que demanen que s'aprofitin els pinyols de les fruites que mengem per tirar-los al camp quan hi anem. De la mateixa manera que això és un disbarat. perquè ens carreguem les espècies autòctones amb les invasores, l'extinció dels incendis l'ha de fer qui realment està preparat i té els mitjans per a fer-ho. Oi que ningú es posarà a operar a un malalt a cor obert? Per molt que vulguem ajudar i estiguem obligats a donar els primers auxilis, ens limitarem a allò que realment ens pertoca com a ciutadans. Avisar al 112 i en tot cas posar-lo en la posició que l'ajudi a tenir un mínim confort. En un atracament no agafarem un arma i "matarem" als atracadors (per molt que algú en tingui moltes ganes) trucarem als Mossos, oi? Doncs en els incendis passa el mateix. Però sembla que tenir una mànega amb aigua et permet ser "bomber" per un dia.
Fa uns dies a un incendi de contenidor a Lleida un veí havia baixat la seva mànega de jardí des de la terrassa per a apagar-lo. Perfecte, però quan vàrem arribar els bombers es va retirar. Perquè? Senzillament perquè teníem els mitjans per a fer-ho. Equips d'aire, treballem amb cabal i pressió suficient per a poder fer això i un grapat de serveis molt més complexes. I un incendi forestal és un servei molt i molt complex. No és tirar aigua i prou. És analitzar on va, l'hora, el vent, la previsió de vent, de temperatura, d'humitat, saber quan les flames seran més grans, quan podrem atacar-lo i que realment li fem mal i que l'esforç no sigui inútil... (des de fora potser es veu fàcil, però no ho és). I l'excusa de conèixer els camins avui en dia és el menor dels problemes que hi ha en un incendi. Però sobretot, sobretot, ens toca estar molt ben organitzats. Posar 100 camions de bombers dins un incendi, 500 bombers i bomberes, tota la infraestructura logística, d'avituallament i també organitzativa requereix d'un grau de professionalitat, entrenament i sobretot de mitjans tècnics, que no és gens fàcil d'aconseguir. Malgrat les dificultats pressupostàries i sovint de manca de bombers dels últims anys, l'experiència ens demostra que els sistema està funcionant. Què pot millorar? Molt, porto 14 anys escrivint aquest bloc. Però cal lluitar per a que segueixi millorant.
Les ADF tenen moltes funcions bones i necessàries dins l'entramat forestal de Catalunya. Mantenir els camins, les basses, les franges, netejar els entorns als boscos que es situen en entorns més complicats (muntanyes, valls, cingles, etc.), coneixement i transmetre'l a tots aquells agents implicats en la gestió i manteniment del bosc, demanar a ajuntament, diputacions i administracions que actuïn en la prevenció i ajudes al món rural, que bona falta ens fa a tots plegat. I als mortals, necessitem consciència de que cal consumir tots els productes que es fan aquí. La mel, la llet, el raïm, les peres, la llenya i palets, els mobles, el vi, el cotó i un llarg etcètera.
Esperem trobar-nos Bombers i ADF per molts anys en els propers incendis (esperem que quants menys n'hi hagi, millor) i ens puguem donar la mà i explicar-nos que tots busquem el mateix, que se'ns cremin moltes menys hectàrees de bosc, però també hem de ser capaços d'entendre que tots tenim una feina a fer i que l'hem de fer el millor que sabem. Uns cuidar els boscos i el camp i els altres estirar mànega i analitzar les possibilitats d'atacar l'incendi i fer-li mal.

4 comentaris:

  1. Bon dia pobrebomber,

    Sembla que l'anàlisi que fas és molt correcte. Ara bé, creus que la responsabilitat de que els hidrants funcionin, els camins estiguin bé, les franges de les urbanitzacions fetes i que les basses estiguin plenes és de les ADF? Potser és molt agoserat dir-ho.
    Les ADF poden fer la feina d'assessorament, acompanyament i fins i tot, contractació dels serveis a qui realment en sap. Les ADF, al meu entendre, no han de fer la feina de forma voluntària perquè llavors sortiran els que s'hi dediquen professionalment i paguen IRPF a queixar-se.

    Les ADF han de fer suport al que se'ls encomani. A zones de Catalunya fan la primera intervenció en la majoria de focs. Si arriba Bombers i consideren que no fan falta, s'aparten. Si es pot compartir la línia, es comparteix. Si hi ha voluntat de sumar, Bombers i ADF (i no oblidem bolets com el GEPIF) poden fer bona feina.

    Com a resum, on Bombers no arriba (pel motiu que sigui), surten altres organismes a suplir aquesta falta (parlo de la vigilància a la cega, preventius d'actes de foc, vigilància activa,...).

    Salut!

    ResponElimina
  2. Bon dia
    En primer lloc estic molt d' acord tant en el comentari de l' anònim 1r com d' Alfons.

    Les ADF están per fer SUPORT en les tasques que els pertoquen. La responsabilitat de mantenir franges i camins es dels ajuntaments i propietaris, ja sigui per compte pròpia o contractant una empresa.
    Ojo! No dic que les ADF no ho puguin fer, crec que en casos de temporals, quan cauen pins a les pistes, mantenir punts específics, són molt bon eina. Son gent que de forma voluntària inverteixen el seu temps lliure, que en casos puntuals poden ser molt útils, però en feines extenses com l' adequació de les franges a les urbanitzacions o el manteniment de llargues pistes forestals ho ha de realitzar algú que hi pugui guanyar-se'hi la vida (i de pas potenciar el món forestal com a forma profesional), aixì també, que l' ajuntament no s' aprofiti de la bona fe dels voluntaris.

    En el món dels focs forestals?
    L' extinció dels grans incendis forestals ha evolucionat de forma extraordinària si posem com a inicis els anys 90.
    Avui dia tot vehicle, bomber i personal laboral vinculat a la DGPEIS porta la seva emisora. Gràcies a la seva localització els caps d' intervenció saben on estan en tot moment, garantint la seva seguretat. En resum, hi ha una estructura, un control absolut.
    Les ADF han de treballar per crear una estructura més enllà del nivell municipal. Mitjançant figures de coordinació comarcals, per poder FACILITAR la feina als caps d' intervenció i tenir un control de tots els qui están a l' incendi, a on, i les seves funcions.

    I és que, fins que no es garanteixi això, no es pot garantir la seguretat dels ADF als incendis forestals; i
    la seguretat dels actuants és responsabilitat del cap d' intervenció de Bombers.

    Si jo hagués de ser aquesta figura tampoc deixaria passar a algú que no li puc asegurar la seva propia seguretat en l' operatiu.

    ResponElimina
  3. Bona tarda.
    Totalment d'acord amb el que comentes.
    La primera queixa de les ADF's és la manera que sa presentat el PAGI l'any passat es va posposar perquè durant l'hivern és parlaria de quina era la millor manera per tothom de arreglar-ho cosa que no sa fet i de cop i volta ens hem trobat amb aquest bolet.
    La segona part es el tema del suport a l'extinció que és d'aquí d'on plora la criatura, la solució raonable crec que seria limitar l'actuació de les ADF's als seus municipis i municipis veïns per defecte i en citacions excepcionals quan bombers tingui perill que col·labsar poder-ho ampliar, i fer el suport a l'extinció en les zones menys crítiques i perilloses de l'incendi. Però no limitar la actuació al primer PEV ja que si per A o B això no es compleix estem tots en inseguretat jurídica
    Salut

    ResponElimina
  4. El problema es que al final tota la llet (€) surti d’una mamella o surti de l’altra, acaba sent de la mateixa mare…
    El cas es que es que jo estic 100% en contra de Gepif, adf’s etc com a extinció d’incèndis…
    Totalment d’acord amb aixamplament de camins etc, però totalment en contra de gastar un € amb res que sigui per extinció.
    Aquets diners que s’aboquin a bombers i es dotin de mes recursos i personal aquest cos que ja te les funcións d’extinció, sigui incèndis urbans com forestals.
    No ha de ser l’exercit de Pancho Villa això…
    Que estem al segle XXI!

    ResponElimina

deixeu el vostre comentari, respectant a tothom.
Em reservo el dret a esborrar i/o denunciar qualsevol comentari poc adient, susceptible de promoure alguna il·legalitat o que insulti o falti el respecte a alguna persona o entitat.
És possible que algun comentari nou a articles antics quedin pendents de supervisió. Quan els vegi els aprovo.
Si son molt extensos també pot passar.