dilluns, 3 de juny del 2024

Campanya Forestal 2024 ara si que si

Fa molts anys que hi ha el discurs que la campanya forestal acaba sent tot l'any, que ja no és només el període d'estiu i que hauríem d'acostumar-nos a que el risc d'incendi forestal és tot l'any. Però per molt que m'ho diguin els fets a mi em diuen una altra cosa.

Evidentment hi ha moments en que l'hivern té risc d'incendi. En plena onada de fred els arbres queden en la seva mínima expressió de vida, alguns fins i tot sense fulla. El fred ho eixuga tot, que es diu. Però ni la irradiació solar ni la temperatura son les de l'estiu, ni de la primavera. És evident que l'estiu allarga. Els qui tenim certa edat i experiència al món bomberil hem vist allargar les campanyes. Aquells mesos d'agost plujosos i frescos ja no tornen. El setembre és tant dur com els mesos precedents. I alguns octubres allarguen força la calor. Però és evident que hi ha llocs del nostre petit país on al novembre hi has d'engegar la calefacció si o si.

El que és evident és el canvi climàtic. venim d'un hivern sec, on ens van quedar els pantans pràcticament a zero. Però de zero real. Aquest any hem tornat a tenir la consigna que no es podien netejar els camions. Cosa que feia anys no veiem. Per sort, la primavera ens ha donat cert respir i ara tenim els pantans en vies d'omplir. Fins on? No ho sabem, però segurament poc plourà ja a partir d'ara. Ep, que en això jo sempre m'equivoco.

El que si tinc molt clar però, és que la Campanya Forestal Comença el dia 1 de juny. Hagi plogut o hagi nevat el dia abans. Els helicòpters van arribant a partir de mitjans de maig. Les pràctiques de la guàrdia et recorden la maniobra d'autoprotecció, la de tirar aigua en marxa, els vídeos dels PEV (que ara ja no es diuen així), l'obertura de caixa amb moto-serra i etc etc etc. O sigui, que tot és foc forestal.

El dia 1, el 2, el 3 i el 4 a molts parcs es fan pràctiques de tirar aigua en marxa, es neteja el radiador i el filtre del BRP. S'omple la nevera del camió amb aigua (i es canvia cada dia). Tot i no tenir encara els forestalillos amb nosaltres, les botes forestals apareixen per la cotxera com un element més de l'equipament de cadascú. Les videoconferències del matí s'allarguen amb l'aparició dels bombers voluntaris que han obert parc. A la cotxera s'hi olora un aire especial i diferent al de les guàrdies de la resta de l'any.

L'hora de dinar, que també és tot un ritual, es converteix en una mena de moment clau del dia. Dinar a dos quarts de dues (o abans) significa que potser menjaràs calent. Començar a dinar cinc minuts més tard és mort segura. Sembla que dinar un minut més tard influeixi en els mals esperits i faci que comenci un incendi que t'obligui a deixar el plat a taula i no el puguis recuperar fins passades les sis de la tarda. A Lleida, l'hora de dinar és sagrada, especialment a l'estiu. Comença el temps d'amanides de pasta, de patata i aviat els melons i síndries per postres i per berenar. Nosaltres que som un parc gran anem a dos melons i una síndria per dia. Els pagesos ho deuen notar.

Per l'emissora escoltes contínuament com per cada columna que algú a detectat, s'activen camions i recursos com si no hi hagués un demà. Tot està a la línia de sortida i és un a veure qui corre més i arriba abans per treballar en el gran incendi que volem intentar evitar. Aquest any totes les columnes seran fotografiades, des de tots els angles, per si són o no un pirocumulonimbus i pot desplomar-se. El GROS té els camions a la porta de la cotxera de Cerdanyola, gairebé engegats permanentment, per poder sortir junt al primer BRP del parc de voluntaris més remot de l'incendi més remot amb el potencial més remot. Perquè a Cerdanyola aquests dies ja viu permanentment en l'Incendi Forestal.

Així que Bombers i Bomberes d'aquest país. Sortiu i gaudiu dels vostres Incendis Forestals de la Campanya de 2024. Segur que en parlarem molts més cops, i els administradors catxondos del @codi__vermel també. Apa, que tots hi siguem a final d'estiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

deixeu el vostre comentari, respectant a tothom.
Em reservo el dret a esborrar i/o denunciar qualsevol comentari poc adient, susceptible de promoure alguna il·legalitat o que insulti o falti el respecte a alguna persona o entitat.
És possible que algun comentari nou a articles antics quedin pendents de supervisió. Quan els vegi els aprovo.
Si son molt extensos també pot passar.